Blogi

ERP ja sisälogistiikka – Miten toiminnanohjaus parantaa varastonhallintaa?
Sisälogistiikka on täynnä liikkuvia osia – ja niiden hallinta vaatii muutakin kuin pelkkää mututuntumaa. Kun ERP-järjestelmä (toiminnanohjausjärjestelmä) integroidaan osaksi varaston prosesseja, koko sisälogistiikka saa uudenlaisen selkärangan. Kyse ei ole vain järjestelmästä, vaan tavasta hallita tietoa, ennakoida muutoksia ja johtaa toimintaa älykkäämmin.
Yksi järjestelmä, yksi totuus
ERP:n suurin hyöty on sen kyky yhdistää eri liiketoimintaprosessit saman järjestelmän alle. Kun varasto, osto, tuotanto ja myynti toimivat yhdellä alustalla, tieto ei jää eri järjestelmien tai yksiköiden taakse piiloon. Sen sijaan saadaan reaaliaikainen näkymä varastotilanteeseen, tilausvirtoihin ja tuotantosuunnitelmiin.
Varastonhallinnan näkökulmasta tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saldotiedot pysyvät ajan tasalla, täydennystilaukset voidaan ajoittaa tarkemmin ja asiakastilaukset saadaan käsiteltyä ilman manuaalista kuittailua. Kun tieto kulkee, virheet vähenevät ja turhat viiveet karsiutuvat pois.
Sisälogistiikka datan ohjauksessa
Kun ERP tuottaa jatkuvasti ajankohtaista dataa varaston toiminnasta, avautuu mahdollisuus tehdä sisälogistiikasta aidosti tiedolla johdettua. Tilausvolyymit, toimitusajat, varaston kierto ja keräilyajat eivät ole enää arvauksia, vaan mitattavia lukuja, joiden perusteella toimintaa voidaan kehittää.
Esimerkiksi usein liikkuvien tuotteiden sijoittaminen lähemmäs pakkauspisteitä, lähettämöä tai käyttöpaikkaa voi perustua suoraan ERP:stä saatavaan dataan. Sama koskee resurssien optimointia: jos nähdään, milloin tilauspiikit toistuvat, voidaan myös henkilöstöresursseja ja kulkureittejä suunnitella paremmin.
ERP ja WMS – tehokkuutta eri tasoilla
Vaikka ERP tarjoaa strategisen kokonaiskuvan, varaston päivittäinen toiminta vaatii rinnalleen operatiivisen työkalun. Tässä kohtaa mukaan astuu WMS eli varastonhallintajärjestelmä. ERP ja WMS eivät kilpaile, vaan täydentävät toisiaan: toinen suunnittelee, toinen toteuttaa.
Yhdessä ne mahdollistavat automaattiset täydennyshälytykset, keräilyreittien optimoinnin ja tarkemman inventoinnin. Esimerkiksi ERP voi ennustaa kysynnän kasvun, ja WMS huolehtii siitä, että oikeat tuotteet ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Näin sisälogistiikka pysyy mukana liiketoiminnan tahdissa – tai jopa askeleen edellä.
[Lue täältä lisää, miten WMS tehostaa varastonhallintaa.]
Kun järjestelmät tukevat arkea, tapahtuu kehitystä
Yksi asiakkaistamme otti käyttöön uuden ERP-järjestelmän, jonka avulla varasto saatiin integroitua suoraan tuotannon ja ostotoiminnan kanssa. Täydennystilaukset lähtivät automaattisesti liikkeelle, kun varastotaso laski alle määritellyn rajan. Keräilyvirheet vähenivät huomattavasti, ja tuotannon seisokit harvenivat, kun komponentit olivat oikeaan aikaan saatavilla.
Tämä ei vaatinut massiivista järjestelmäuudistusta tai vuosien projektia – vaan selkeää tavoitetta ja vaiheittaista etenemistä. Lopputulos? Tehokkaampi varasto, parempi toimitusvarmuus ja ennen kaikkea tyytyväisemmät asiakkaat.
Mietitkö, miten ERP voisi tukea varastonhallintaa?
Jos ERP-järjestelmä on jo käytössä mutta sen ja varaston välinen yhteys tuntuu hataralta, voi olla hyvä hetki tarkastella kokonaisuutta uudelleen. Oikein toteutettuna ERP ei ole vain taloushallinnon työkalu – vaan koko sisälogistiikan moottori.
Me Ziirrolla autamme asiakkaita rakentamaan toimivia ja käytännönläheisiä ratkaisuja, joissa järjestelmät palvelevat toimintaa – eivät toisinpäin. Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, miten ERP voisi palvella teidän varastonhallintaa paremmin.
Mikä on Ziirto?
Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.
