Blogi

Blogi → Hiilijalanjälki logistiikassa

Hiilijalanjälki logistiikassa

Mitä kaikkea ekologisuus ja hiilijalanjälki logistiikassa tarkoittaa?

Aihe on 2010-luvulla noussut koko ajan enemmän ja enemmän ihmisten huulille jokapäiväisessä elämässä, mutta vasta viime vuosina keskustelu on viimein noussut myös logistiikan maailmassa esille.


Trendikkäinä asioina logistiikassa on viime aikoina noussut ilmaisut: ”vihreä logistiikka”, ”ekotehokkuus” sekä ”kierrätys”. Mitä nämä ilmaisut sitten oikeasti tarkoittavat?


Vihreällä logistiikalla tarkoitetaan moniakin asioita, mutta yleisimmin sillä tarkoitetaan ympäristön kuormittamisen huomioimista kuljetusketjussa sekä ekologian huomioimista tilaus-toimitus-ketjussa.

Ekotehokkuudessa tarkoituksena on saada ihmiset sekä yritykset huomioimaan ”enemmän vähemmästä”-ideologiaa. Varsinkin varastoinnin puolella tehokkaammilla energiaratkaisuilla suuremmat kuljetussuoritteet ovat mainio esimerkki, kun puhutaan ekotehokkuudesta. Työssä ja työn ulkopuolella päästöjen pienentäminen matkaa pienentämättä kuvaa asiaa myös hienosti.

Kierrätyslogistiikassa ”jätteiden” hyötykäyttö on tuonut yrityksille lisäarvoa, niin järkevöittämällä logistisia prosesseja, kuin myös hiilijalanjäljenkin osalta. Paperin, muovin sekä tuotteiden ylijäämän jatkojalostus sekä hyödyntäminen nähdään nykypäivänä onneksi muunakin kuin pakollisena pahana eli oikeasti potentiaalisena arvoa kehittävänä asiana.

Kaiken kaikkiaan, kun logistiikkaa katsoo, niin joka puolella on ilmastoa sekä ympäristöä rasittavia asioita. Tuotteiden valmistaminen, tavaran kuljettaminen, tavaroiden pakkaaminen, pakkausmateriaalin tuottaminen sekä lukuisat muut sivutyöt, joita logistiikkaan kuuluu. Logistisessa maailmassa prosessien kehittäminen tehokkaammiksi työtehtävän, prosessien että materiaalienkin osalta tulee olemaan erittäin tärkeässä osassa tulevaisuudessa niin ympäristön ekologisuuden, kuin yritysten kannattavuudenkin kannalta.

Meille Ziirtolaisille ympäristö, ekotehokkuus, vihreä logistiikka sekä kehitys kulkevat kaikki käsi kädessä ja kuuluvat toisiaan tukevina samaan pakettiin. Autamme yrityksiä kehittämään toimintoja huomioiden ympäristönkin vaikutukset samalla. Nämä eivät tulevaisuudessakaan ole toisiaan poissulkevia asioita.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Ville Mertanen

Kehitysinsinööri

+358 50 5513100
Ville Mertanen