Blogi

Blogi → Varaston automatisaatio

Varaston automatisaatio

Avataan hieman pelottavan kokoista sanaa ”automaatio”. Automaatio käsitteenä pitää sisällään niin varastoinnin, kuin tuotannonkin logistiset prosessit. Kaikkea voidaan nykypäivänä logistiikan maailmassa automatisoida, fyysisistä toimenpiteistä aina järjestelmien sisällä tapahtuviin prosesseihin.

Minkälaisia hyötyjä automatisoinnilla sitten voidaan nykypäivänä tuottaa logistiikassa? Tämä on erittäin hyvä kysymys ja kysymys, joka monesti asiakastilaisuuksissa esille nouseekin.


Yksinkertaisimmillaan automaation avulla halutaan antaa mahdollisuus tehostaa varastojen toimintoja. Tämä voi pitää sisällään esimerkiksi materiaalivirtojen automatisointia, raportoinnin automatisointia tai järjestelmien välistä automatisointia.


Minkälaisia ratkaisuja automaatioon sitten nykypäivänä on? Erilaisia varastoautomaatteja on kattavasti esimerkiksi vaakakaruselli- ja hissiperiaatteiset automaatit. Modulaariset hyllytysrakenteet taas mahdollistavat erilaisten shuttle ja robotointikeräysten käytön. Varastojen fyysinen liikenne voidaan toteuttaa erilaisilla kuljetushihnoilla sekä linjastoilla, konenäöllä varustetuilla roboteilla, aina autonomisiin ja kollaboratiivisiin mobiilirobotteihin asti. Tietoliikenteessä sekä raportoinnissa voidaan nykypäivänä hyödyntää koneoppivia ohjelmistorobotiikkoja. Ratkaisuja löytyy kyllä yhtä paljon kuin löytyy kysymyksiäkin.

Minkälaisia hyötyä sitten automatisoinnilla ja robotiikalla voi olla?


Hyödyn laskenta lähtee aina hyvästä ja syväluotaavasta analyysista. Mitä tahdotaan, miksi tahdotaan ja minkä takia asia olisi ajankohtainen.  Automatisaation määrän, laadun ja tyypin valinta sekä harkinta riippuu ennen kaikkea yrityksen strategiasta, mutta myös käytettävät resurssit, tuotannon sekä varastoinnin volyymit ja joustavuus tarpeet vaikuttavat harkittaviin teknisiin ratkaisuihin.


Varaston käyttöasteen sekä tuottavuuden parantuminen, laadun takaaminen ja prosessien läpivientien nopeutuminen luetaan useimmiten hyödyiksi, joita automatisaatiolla on tarkoitus tuottaa. Myöskin nopea ja tarkka materiaalivirran hallinta antaa mahdollisuudet ylläpitää pienempiä varastoja, joilla saadaan yrityksen pääoman osuutta pienennettyä. Ergonomisten ja työprosesseja helpottavien ratkaisujen mukana saadaan usein myös henkilöstön hyvinvoinnin ja työssä viihtyvyyden parannukset.

Meillä Ziirtolaisilla on kattava kokemus yritysten varastoautomatisoinnin kartoituksista. Lähtien aina asiakkaan tahtotilasta, kattavan nykytila-analyysin teon kautta suoriin sekä selkeisiin ehdotuksiin automatisoinnista ja automatisaatiosta saatavaan mahdolliseen hyötyyn takaisinmaksulaskelman muodossa.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Ville Mertanen

Kehitysinsinööri

+358 50 5513100
Ville Mertanen