Blogi

Blogi → 5 vinkkiä varaston layout-suunnitteluun

5 vinkkiä varaston layout-suunnitteluun

Layoutilla tarkoitetaan pohjapiirustusta ja suunnitelmaa, jossa määritetään varastointiin varatut alueet, kulkureitit ja työpisteiden paikat. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta layout on tarkemmin pohdittuna hyvin monimutkainen pulma. Huono layout aiheuttaa tehottomuutta, mikä näkyy toiminnan kustannuksista ja yön mielekkyydessä. Toisaalta huonon layoutin korjaamisesta aiheutuu kertakuluja ja usein muutokset halutaan tehdä tilaan, joka on jo valmiiksi täynnä. Tästä syystä layout kannattaakin suunnitella alusta alkaen huolellisesti ja varautua muutoksiin.

Mielestäni layout-suunnittelu on paljon muutakin kuin vain hyllyjen ja koneiden lätkimistä kiinteistön pohjakuvaan.

Tässä on viisi hyödyllisistä vinkkiä varaston layoutin suunnittelun avuksi:

1. Tee pohjatyö kunnolla

Ennen kuin sukellat syvään päätyyn, on hyvä käyttää aikaa nykyisen toiminnan kattavaan analysoimiseen. Vaikka tarkoitus olisi tehdä kokonaan kaikki uusiksi, kannattaa silti käyttää aikaa nykytilan analysointiin. Mitä paremmin ymmärrät nykytilan, sen helpompaa on suunnitella uutta. Selvitä nykyisestä toiminnasta pullonkaulat ja tehottomat työvaiheet. Tunnistaa myös nykyisen toiminnan hyviä puolia. Yleensä nykyiselle toiminnalle löytyy järkeviä syitä, miksi asiat on tehty tietyllä tavalla. Selvitä myös eri toimintojen nykytilan tarvitsemat tilat – minkä verran pitää varata tilaa ja onko erityisvaatimuksia. Kiinteistötekniikan takia jotkin toiminnot voi olla järkevämpi pyrkiä sijoittamaan ulkoseinän lähelle.

2. Priorisoi työkulun tehokkuus

Riippumatta siitä, että minkä kokoista toimintaa suunnitellaan, tehokkuuden tulee olla ohjaava periaate tuotannon ja varaston layout-suunnittelussa. Järjestä työskentelyalueet loogisesti ja pyri suoraviivaiseen materiaalivirtaan. Tavallisesti suora ja U:n muotoinen materiaalivirta ovat tehokkaita ratkaisuja. Pyri minimoimaan tarpeettomat työntekijöiden liikkeet ja tuotteiden siirrot. Selkeät merkinnät ja toimiva reititys auttavat suoraviivaistamaan toimintaa. Älä myöskään unohda automaation tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi kuljetinlinjat ja erilaiset itseohjautuvat laitteet (esim. AMR, AGV) voivat parantaa tehokuutta poistamalla manuaalisia tuotteiden siirtoja työpisteiden välillä.

3. Suosi joustavia ja skaalautuvia ratkaisuja

Nykypäivänä mikään ei ole niin varmaa kuin muutokset. Layout-ratkaisu on voinut olla erinomainen vuosia sitten. Sittemmin layoutista on tullut huono, kun jäykkä layout ei ole taipunut liiketoiminnan muutoksiin. Kiinnitä huomiota joustavuuteen ja skaalautuvuuteen, jotta voit mukautua tuleviin liiketoiminnan kasvuihin ja mukautua tuleviin tarpeisiin olivatpa ne uusia tuotteita / tuoteryhmiä tai muutoksia nykyisten tuotteiden menekissä. Hyödynnä modulaarisia ratkaisuja, joita voi helposti muokata, laajentaa tarpeen mukaan tai konfiguroida uudelleen erilaisiin tehtäviin. Muista dokumentoida selkeästi layout-suunnitelmat ja toimintamallit, jotta toiminta on helposti mukautettavissa uuteen tilanteeseen. Älä myöskään unohda ylläpitää dokumentaatiota.

4. Optimoi tilankäyttö

Tyypillinen layoutin haaste on tila. Toiminnot pitäisi saada jotenkin tehtyä pienemmässä tilassa. Usein näen, että lattianeliöt ovat kattavasti käytössä, mutta tilan korkeus on vajavaisesti hyödynnetty. Korkeuden vajavainen hyödyntäminen on yhtä lailla tilan vajaakäyttöä. Panosta siis tilatehokkaisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi varastoautomaateilla ja välitasoratkaisuilla on usein mahdollista parantaa tilatehokkuutta, kun saadaan myös tilan korkeus paremmin hyödynnettyä.

Käytävät ovat varsinaisia tilasyöppöjä. Liian kapeiksi käytäviä ei kuitenkaan kannata mitoittaa vaan käytävällä pitää mahtua turvallisesti kulkemaan niin jalan kuin trukilla. Vaikka materiaalivirta on saatu suoraviivaiseksi, muodostuu tukitoiminnoista aina jonkin verran ristikkäistä liikennettä. Nykypäivänä käytäville pitää mahtua myös älytrukit yms. itseohjautuvat koneet. Yhden valtakäytävän sijan kannattaa suosia ratkaisua, jossa on kaksi tai useampi pääkäytävä. Esimerkiksi älytrukit voi olla fiksua siirtää käyttämään hiljaisempaa ja ehkä jopa aavistuksen pidempää reittiä. Yleensä tahtoo olla niin, että älytrukit liikkuvat hitaan ”ylivarovaisesti”, jos esteitä tai liikettä on lähellä. Hieman pidempi ja rauhaisempi reittivalinta ei välttämättä vaikuta älytrukin suorituskykyyn.

5. Muista työturvallisuus ja ergonomia

Työturvallisuus pitää huomioida jo heti alkuvaiheesta lähtien. Varmista selkeät kulkureitit niin työntekijöille kuin ulkopuolisille. Ulkopuolisia ovat mm. tavaroita tuovat ja noutavat rahdinkuljettajat ja mahdolliset vierailijat, joille esitellään yrityksen toimintaa. Tunnista suunnitelmasta mahdolliset vaaranpaikat ja paranna turvallisuutta mm. lisäämällä turvakaiteita ja peilejä. Huomioi myös työtekijöiden ergonomia. Usein näkee kiinteitä työpisteitä, jotka ovat mitoitettu keskimittaiselle työntekijälle, työyhteisön lyhimmillä ja pisimmillä voi olla ergonomisia haasteita. Toisaalta kiinteäkorkuinen työpiste ei ole välttämättä optimaalinen keskimittaisellekaan kaikissa työtehtävissä, joita työpisteellä tehdään. Erilaiset korkeussäädettävät teollisuuspöydät ovat yksi erinomainen keino parantaa työergonomiaa.

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Marko Lapp

Kehitysinsinööri

+358 50 5559114
Marko Lapp