Blogi
Materiaalivirrat
Kun puhutaan sisälogistiikasta, ei aina välttämättä tule miettineeksi, että valmistavassa teollisuudessa on usein valtava määrä eri toimintoja siihen liittyen. Sisälogistiikka on keskeinen osa valmistavan teollisuuden toimintaa ja sen tehokkuus vaikuttaa suoraan tuotannon suorituskykyyn ja kustannuksiin. Usein törmään siihen, että sisälogistiikka nähdään irrallisena kokonaisuutena / osastona muusta tuotannosta. Asiahan ei ole näin, vaan sisälogistiikan tulisi olla kiinteä osa tuotantoa – toimiva sisälogistiikka mahdollistaa tuottavuuden, huonosti toimiva tekee toiminnasta pahimmillaan kannattamatonta.
Tässä blogissa keskitymme tuotannon materiaalivirtoihin ja niiden optimointiin.
Haasteet
Heikosti toimiva materiaalivirta voi aiheuttaa muun muassa alle listattuja ongelmia:
- Tuotannon viivästymiset / katkokset
- Materiaalin puute tai virheellinen toimitus linjalle/kokoonpanoon voi hidastaa tuotantoa, tai jopa aiheuttaa tuotannon keskeytymisen
- Korkeammat kustannukset
- Heikosti toimiva materiaalivirta lisää kustannuksia, muun muassa ylimääräisiä varastointi- ja käsittelykustannuksia
- Asiakastyytymättömyys
- Toimitusviivästykset tai laatuongelmat voivat vaikuttaa negatiivisesti asiakastyytyväisyyteen ja yrityksen maineeseen.
- Turvallisuusriskit
- Epäselvät tai huonosti organisoidut materiaalivirrat voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä työntekijöille, erityisesti jos liikkuvia osia tai raskaita materiaaleja ei hallita asianmukaisesti.
On siis kiistatta selvää, että valmistavassa teollisuudessa on ensi arvoisen tärkeää, että materiaalivirrat ovat toimivia.
Kehitys
Jotta materiaalivirtoja voidaan kehittää, on aina ensin analysoitava prosessien nykytila. Meillä Ziirrolla jokainen kehitysprojekti alkaa prosessien nykytila-analyysilla, jossa tutkitaan mitä prosessit pitävät sisällään kokonaisvaltaisesti. Kokonaisvaltaisuus tässä tapauksessa tarkoittaa miten prosesseja suoritetaan, miten tuotteet varastoidaan, miten tuotteet liikkuvat ja mihin, unohtamatta työturvallisuus- ja ergonomiahavaintoja – otamme siis huomioon aidosti kokonaisuuden, jopa sen, miten prosesseja ja virtoja johdetaan.
- Nykytila-analyysi
- Tuo tarkan tiedon, mitä eri vaiheita materiaali kulkee saapumisesta lähtöön ja miten kauan siinä kestää. Tämä sisältää raaka-aineiden vastaanoton, varastoinnin, tuotantoprosessin, varastonhallinnan ja lopulta tuotteiden toimittamisen.
- Suunnittelu / simulointi
- Luodaan analyysin pohjalta optimaaliset reitit raaka-aineiden, komponenttien ja valmiiden tuotteiden kuljettamiseen tehtaan eri osien välillä.
- Nykytila-analyysin perusteella laskettu henkilöstön tasapainotus (kuinka monta henkilöä tarvitaan päivän suoritteiden toteuttamiseen)
- Simulaatiolla testaan uusi toimintamalli teoriassa. Simulaatio kertoo muun muassa mihin syntyy mahdollista ruuhkaa, kuinka paljon tarvitaan tilaa varastoinnille ja esimerkiksi sen, että kuinka paljon tarvitaan trukkikalustoa.
- Jatkuva parantaminen
- Seuraa ja mittaa materiaalivirran suorituskykyä säännöllisesti ja kerää tietoa sen eri vaiheista.
- Käytä kerättyä tietoa jatkuvana parannusprosessina. Tavoitteena on tunnistaa pullonkaulat ja tehostaa prosesseja jatkuvasti.
Hifinpää teknologiaa materiaalivirtoihin
Materiaalivirtojen tehostamisessa voidaan käyttää myös erilaista automaatiota, kunhan perusprosessit ovat ensin laitettu kuntoon. Esimerkiksi erilaiset AGV/IGV tai AMR teknologiat tukevat loistavasti materiaalivirtojen optimointia ja vapauttavat työntekijöiden resurssit lisäarvoa tuottavaan työhön. On kuitenkin huomioitava, että mikään automaatio ei korjaa rikkinäisiä prosesseja, vaan saattavat jopa tuoda lisäongelman ratkaistavaksi. Ja jotta automaatiosta saadaan kaikki ilo ja hyöty irti, on se integroitava esimerkiksi varastonhallinta järjestelmään.
Yhteenvetona
Materiaalivirtojen optimointi sisälogistiikassa on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa suoraan tuotannon tehokkuuteen ja yrityksen kilpailukykyyn kiristyvässä markkinatilanteessa. Henkilökohtaisesti en usko, että yhdelläkään yrityksellä on varaa olla kiinnittämättä huomiota sujuvaan materiaalivirtojen hallintaan. Hyödyntämällä edistyksellisiä teknologioita, koulutusta ja jatkuvaa parantamista, yritykset voivat saavuttaa entistä tehokkaamman ja kestävämmän sisälogistiikan. Näin varmistetaan, että materiaalit liikkuvat sujuvasti ja oikea-aikaisesti, mikä tukee menestyksekästä valmistustoimintaa.
Mikä on Ziirto?
Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.