Blogi

Automaattivarastot käytännössä – Milloin investointi kannattaa?
Automaattivarastosta puhutaan usein kuin kaukaisesta tulevaisuudesta – teknologiana, jota suuryritykset hyödyntävät, mutta johon pienemmillä toimijoilla ei ole asiaa. Todellisuudessa automaatio on valunut jo vuosia yhä laajemmalle. Moni pk-yrityskin on tehnyt päätöksen investoida, ja vielä useampi miettii: milloin se oikeasti kannattaa?
Vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta yksi asia on varma: automaattivarasto ei ole pelkkä laitehankinta, vaan strateginen valinta. Ja oikein ajoitettuna se maksaa itsensä takaisin nopeammin kuin usein uskalletaan arvioida.
Automaattivarasto ei tarkoita täyttä robotisaatiota
Kun puhutaan varastoautomaatiosta, monelle tulee mieleen täysin miehittämättömät tilat, joissa robotit hoitavat kaiken. Todellisuus on kuitenkin usein paljon maanläheisempi. Automaattivarasto voi tarkoittaa esimerkiksi goods-to-person-järjestelmää, jossa tuotteet tuodaan keräilypisteelle automaattisesti, tai hissivarastoa, joka hyödyntää varaston korkeutta paremmin.
Kyse on siis enemmän älykkäästä tilankäytöstä, sujuvammasta keräilystä ja prosessien vakioinnista kuin täydellisestä robottivarastosta. Ja juuri siksi teknologia soveltuu myös keskikokoisiin ja jopa pieniin varastoihin.
[Lue täältä lisää, miten optimoit varaston materiaalivirrat sekä käytettävyyden.]
Milloin investointi automaattivarastoon kannattaa?
Automaattivaraston kannattavuus riippuu ennen kaikkea toiminnan luonteesta. Jos varastossa on paljon toistuvia keräilytoimintoja, suuri määrä pieniä tilauksia tai tarve maksimoida käytettävissä oleva tila, alkaa investointi nopeasti näyttää järkevältä.
Usein automaatio tulee ajankohtaiseksi, kun varaston nykyinen rakenne tulee vastaan – esimerkiksi kapasiteetti ei riitä, keräily on liian hidasta tai virheitä tapahtuu liikaa. Jo pelkästään tilaongelmat voivat riittää perusteluksi: automaattivarasto voi mahdollistaa jopa kaksinkertaisen kapasiteetin ilman laajennustarvetta.
Toinen tärkeä mittari on työvoiman käyttö. Jos työntekijöiden aika kuluu pääasiassa tavaran etsimiseen ja siirtämiseen, automaatio voi vapauttaa heidät tuottavampiin tehtäviin. Samalla virheet vähenevät ja toimitusvarmuus paranee – asiat, jotka näkyvät suoraan asiakastyytyväisyydessä.
Investointi vai vaiheittainen kehitys?
Vaikka automaattivarastot voivat olla isoja investointeja, niiden ei tarvitse olla kertarysäyksiä. Moni yritys lähtee liikkeelle pilottiratkaisulla: yksi hyllymoduuli, yksi keräilypiste, yksi tuotekategoria. Kun tulokset nähdään käytännössä – lyhyemmät käsittelyajat, pienemmät virhemäärät ja parempi tilankäyttö – on helpompi perustella järjestelmän laajentamista.
Erityisen kiinnostavaa on, että monet automaattivarastot ovat tänä päivänä modulaarisia ja skaalautuvia. Tämä mahdollistaa sen, että teknologia voi kasvaa liiketoiminnan mukana – eikä yrityksen tarvitse sitoutua kerralla kaikkeen.
Todelliset hyödyt näkyvät arjessa
Automaation hyödyt eivät rajoitu pelkästään tehokkuuteen. Työturvallisuus paranee, kun raskaat nostot ja trukkiliikenne vähenevät. Työn ergonomia paranee, kun tavarat tulevat työntekijän luo – ei toisinpäin. Lisäksi automaatio parantaa FIFO- ja FEFO-toimintaperiaatteiden toteutumista ja vähentää hävikkiä, kun tuotteiden kierto ja eräseuranta pysyvät hallinnassa.
Koska automaatio tekee toistuvat tehtävät samalla tavalla joka kerta, prosessi muuttuu ennakoitavaksi ja hallittavaksi.
Yksi asiakkaamme investoi automaattiseen hissivarastoon tilanteessa, jossa manuaalinen varasto oli kasvanut ahtaaksi ja keräilyajat venyivät kohtuuttomiksi. Jo ensimmäisen puolen vuoden aikana keräily tehostui 40 %, virheet vähenivät merkittävästi ja varaston tilankäyttö saatiin kaksinkertaistettua. Investoinnin takaisinmaksuajaksi arvioitiin alle kaksi vuotta – ja se piti paikkansa.
Mikä on Ziirto?
Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.
