Blogi

Blogi → Kestävästä kehityksestä sisälogistiikan näkökulmasta

Kestävästä kehityksestä sisälogistiikan näkökulmasta

Meille kaikille on selvää, että ympäristön kuormittamista on vähennettävä. Mitä se kenenkin arjessa merkitsee, vaihtelee hyvinkin paljon niin asenteissa kuin kulutusvalinnoissakin. Ainakin se on helpommin sanottu kuin tehty. Mutta onnistuuhan sekin, kun on motivoiva syy. Esimerkiksi viime talvena energian hinnan huomattava nousu ohjasi meitä vähentämään joutavaa sähkön ja polttoaineen kuluttamista. Ympäristön kannalta kestävän kehityksen huomioiminen on koko ajan tärkeämpi asia myös jokaiselle yritykselle. Pakollisten ”pahojen” eli lain pykälien ja muiden määräysten noudattamisen lisäksi yrityksen tekemisellä ja sen antamalla mielikuvalla on kasvava vaikutus niin myyntiin, katteeseen, tavarantoimittajille kuin työvoiman saatavuuteenkin.  

Halpamaiden kanssa ollaan kustannusten osalta ainakin lyhyen matkan kisoissa vartin kärjestä, mutta ympäristöasioiden kanssa meillä onkin tarjolla etulyöntiasema. Suomi on turvallinen, luotettava maa ja meillä on nykyään puhdasta energiaa todella hyvin saatavilla. Näillä asioilla on merkitystä tuotantoon tehtävien investointien ja toimitusketjujen uudelleen järjestämisen kannalta. Seuraavaksi aiheeseen liittyen ajatuksia ja muutamia esimerkkejä huomioitavasta asioista.  

Rakennusten energian käyttö 

Lämmittäminen, jäähdyttäminen ja ilmanvaihto ylipäätään aiheuttaa tyypillisesti leijonan osan logistiikkatilojen energiankulutuksesta. Lämmityksen tarvetta on yli puolet vuodesta, mutta nähtävästi sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä myös täällä pohjoisessa tullaan kärvistelemään säännöllisemmin hellejaksoissakin. Laadukkaan ja tehokkaan työn mahdollistavien olosuhteiden luominen edellyttää siis useammin myös työtilojen jäähdyttämistä.  

Energiankäytössä sanelee paljon onko rakennus yleensäkään tarkoituksenmukainen (muoto, koko, korkeus, kunto jne) siellä tehtäviin toimintoihin. Rakennuksen lämmitysmuotoon ei aina pysty vaikuttamaan. Sen sijaan ilmanvaihtoon ja lämmön talteenottoon yleensä on jotain tehtävissä. Lastauslaitureissa tiivisperät sekä tavara- ja kulkuovilla tuulikaapit vähentävät pölyn kulkeutumisen lisäksi energianhukkaa. Nykyaikaisella energiatehokkaalla ja liiketunnistimilla ohjatulla valaistuksella voidaan parantaa energian käytön lisäksi työturvallisuutta ja työssä viihtymistä. Rakennusten katoilla on myös usein tilaa aurinkopaneeleille tuottamaan puhdasta energiaa. Koska energiaa on joka tapauksessa käytettävä, uusiutuvaa energiaa kannattaa suosia.  

Työntekijät 

Yksinkertaisilla asioilla on mahdollista vaikuttaa isosti. Avainasioita ovat ohjeistus, koulutus, kannustus ja ennen kaikkea jokaiselle tarjottu mahdollisuus toimia ympäristön kannalta fiksusti. Työnantaja voi vaikuttaa mm. siihen, että työmatkaliikenne julkisilla kulkuvälineillä on aikataulujen puolesta mahdollista, kimppakyytien sopimiseen on helppo kanava ja fillarilla töissä kulkiessa pääsee käymään suihkussa. Ruokailutiloihin kertakäyttöisten sijaan kunnolliset ruokailuvälineet ja mahdollisuus muunkin kuin (pakattujen) einesten nauttimiseen. Työntekijät ja ympäristö kiittävät, kun omille eväille on järjestetty asialliset säilytystilat.  

Työnantajan panosten vastineeksi työntekijät voivat huolehtia, ettei ovia pidetä tarpeettomasti auki. Läpivedon välttäminen vaikuttaa energian säästymisen lisäksi myös tilojen, tuotteiden ja laitteiden siisteyteen ja puhdistustarpeeseen sekä hengitysilman laatuun.  

Jatkuvasti lisääntyvien sähkölaitteiden osalta tärkein käyttäjän toimi on niiden huolellinen käsittely ja puhtaana pitäminen. Pölyiset tietokoneet, tulostimet ja muuta sähkölaitteet kuluttavat enemmän energiaa ja löytävät itsensä aiottua nopeammin SER-astiasta.  

Toiminnot 

Tehostamisessa pyritään samaan aikaan enemmän samalla tai jopa vähemmällä tekemisellä. Kaikki tekeminen kuluttaa jollain tavalla energiaa, joten tehokkaampi tekeminen kuluttaa suhteellisesti vähemmän energiaa eli käytännössä luonnonvaroja. Näin yksioikoistahan se ei joka tilanteessa ole, mutta periaate on hyvä pitää mielessä.  

Jätteiden osalta ensisijaista on sen vähentäminen. Ja jäljelle jäävän osalta lajittelu ja kierrättäminen.  Pakkausmateriaaleissa muovin sijaan pahvin, puun ja paperin suosiminen sekä paperiteipin käyttö pakkausten sulkemiseen ovat hyviä valintoja, jotka näkyvät myös asiakkaille. Toki muovipakkauksissa ja -täytteissä on myös tarjolla biohajoavia vaihtoehtoja. Jokaiseen laatikkoon liimattavan muovisen lähetetaskun ja paperitulosteen sijaan usein asiakkaille riittäisi sähköinen lähete.  

Yritykseen saapuvan tavaran mukana tulevia pakkauksia on usein ihan hyväksyttävää käyttää uudelleen asiakkaille lähettäviin toimituksiin. Saman yrityksen toimipisteiden välillä sekä lähialueen vakiotoimittajien tai -asiakkaiden kanssa voidaan käyttää sisäisessä kierrossa olevia laatikoita, rullakoita tms. kuljetusyksiköitä. Myös tuotteiden palautus- ja uudelleenkäyttöjärjestelmät voivat edistää kiertotaloutta ja pienentää materiaalihukkaa, kun se tehdään fiksusti eikä kertakäyttömeiningillä. 

Muutenkin ihan perusfiksu tekeminen säästää työmäärän ja kustannusten lisäksi luontoa. Esimerkiksi tilausten yhdistäminen samaan lähetykseen vähentää kuljetuskustannusten ja päästöjen lisäksi myös ainakin pakkausmateriaalin tarvetta. Vaikka tokihan pakkausmateriaalia tarvitaan. Vain ylipakkaamista tai tarpeettomasti useaan lähetykseen pakkaamista on syytä välttää. Tärkeintähän on saada tuotteet ehjinä asiakkaille. Sen lisäksi, että käsittely- ja varastovauriot ovat suoraan pois liiketoiminnan katteesta, epäkuranttien tuotteiden hävittäminen tarkoittaa useimmiten myös jätteen lisääntymistä.  

Energian kulutuksen ja jätteen määrän seuraaminen ja suhteuttaminen toiminnan määrään, säähän ym. muuttujiin kannattaa tehdä koko organisaatiolle ajantasaisesti näkyväksi. Vain siten se ohjaa aktiivisesti tekemistä haluttuun suuntaan.  

Hyödyt 

Maapallon pelastaminen ei ehkä vielä tunnu kovin konkreettiselta hyödyltä, joten mitä lyhyen aikavälin hyötyjä yllä olevilla asioilla voidaan saavuttaa? 

Ensinnäkin yrityksillä on mahdollisuus säästää energia- ja jätekustannuksissa. Tuotteiden ja palveluiden myynnissä ekologisuuden merkitys korostuu koko ajan. Selkeät toimintamallit tuovat väistämättä laatua ja tehokkuutta myös ydintoimintaan. Myös työntekijöille kestävä kehitys on jatkuvasti isommassa roolissa. Kun kotona ja vapaa-ajalla tekee ympäristöä säästäviä asioita, työpaikallaan päivittäin näkemänsä haaskaus sotii vahvasti omia arvoja sekä työmotivaatiota vastaan. Nykyaikainen ympäristön huomioiva yritys houkuttelee myös fiksuja työntekijöitä. Tämä kannattaa nähdä kilpailuetuna, kun tuskaillaan hyvien työntekijöiden saatavuutta. Ja saahan kestävää kehitystä edistävistä asioista myös mukavasti positiivista somekontenttia.  

Me Ziirrolla tunnistamme asiakkailla ”ulkopuolisen silmin” kehityskohteita ja tarjoamme niihin ratkaisuja. Usein toimintaa tehostettaessa logistiikan hiilijalanjälki pienenee ikään kuin sivutuotteena. Kehitysprojektissa näkökulma voidaan ottaa myös ympäristön kannalta ja tekeminen selkeytyy ja tehostuu siinä mukana. Niin tai näin, sisälogistiikan tehostaminen ja ekologisuus eivät ole eri puolilla vaakaa, vaan niitä on mahdollista kehittää yhdessä.  

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Jukka Vuorenmäki

Kehitysinsinööri

+358 50 366 9327
Jukka Vuorenmäki