Blogi
Liikesarjat logistiikassa
Liikesarja-analyysi logistiikan työkaluna?
Liikkuminen, liikesarjat, liikeajat, vakioajat. Ovatko kyseiset asiat tuttuja? Kenties jopa tärkeitä? Jos nämä liikesarja-analyyseihin liittyvät termit herättivät kiinnostusta, niin jatka rohkeasti lukemista. Homma muuttuu vain mielenkiintoisemmaksi.
Entäpä termit MTM, MOST, TMU? Jos pysyt vielä mukana, niin kiitos. Koitan tehdä parhaani ja kertoa miksi nämä termit ovat tärkeitä logistiikassa ja varsinkin logistiikan kehityksessä.
Avataan hieman ensin akronyymien taustoja ja mitä nämä mystisen kuuloiset, jokaisen kehittäjän uudet salaiset aseet sitten ovat.
No, aivan ensiksi voin paljastaa, että nämä kehittämiseen tarkoitetut termit ja järjestelmät ovat kaukana uusista keksinnöistä, saati että olisivat salaisia, mystisiä työkaluja, joiden käyttö olisi mahdotonta ilman supertietokoneita ja salausavaimia. Avaan kolme termiä, jotka ovat hyödyllistä tietää.
Termi 1: MTM (Methods-Time Measurement)
MTM (Methods-Time Measurement) on ennalta määrätty liikeaikajärjestelmä, jonka perustiedot ja tausta ovat lähtöisin Yhdysvalloista jo 1940-luvulta. Järjestelmän perustiedot ovat kehittäneet HB Maynard, JL Schwab sekä GJ Stegemerten, jotka vuonna 1948 julkaisivat kirjan sisältäen MTM-järjestelmän kehityksestä sekä soveltamissäännöistä. Alla napakka video MTM:stä.
Termi 2: MOST (Maynard Operation sequence technique)
MOST (Maynard Operation sequence technique) MTM-järjestelmästä kehitetty yksinkertaistetumpi versio, jonka HB Maynard ja kumppanit kehittivät Yhdysvalloissa 1970-luvulla. MOST-järjestelmää käytetään ensisijaisesti määrittämään standardiaikaa, jonka kuluessa työntekijän tulee suorittaa tehtävä. Alla lyhyt video, missä MOST avataan hyvin.
Termi 3: TMU (time measure unit)
TMU (time measure unit) on 0,036 sekuntia, joten tarkkuus analyyseihin TMU:n käytöllä sekunteihin verrattuna on huikea. Liikeaikajärjestelmien tarkoitus on analysoida prosessien eri vaiheita ja tämän laskemiseksi prosessi jaetaan yksittäisiin liikesarjoihin, ja jokaiselle annetaan numeerinen aika-arvo yksiköissä, joka tunnetaan nimellä aikamittausyksikkö tai TMU. Kaikki liikesarjojen ajat lasketaan sitten yhteen mahdollisine lisäyksineen, ja tuloksena on vakioaika.
Tällä saimme kahlattua tekstin raskaimman osuuden läpi, nyt voimme siirtyä itse mielenkiintoiseen osioon, eli mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa?
Logistiikan kehittäminen liikesarjojen avulla
Logistiikan kehityksessä liikesarjojen, liike- ja vakioaikojen analysointi on erittäin tärkeä osa-alue, joka jää harmittavan usein yrityksiltä huomioimatta. Työntekijöiden sekä työvaiheiden liikesarjoja tutkimalla saadaan dataan perustuva, erittäin luotettava näkemys niin, prosessin eri vaiheista, kuin myös prosessin kokonaisajasta.
Liikesarjoja, varsinkin MOST-menetelmää käyttäen prosessien eri vaiheiden hukka-ajat saadaan analysoitua ja tuotua esille paljon tarkemmalla tasolla, kuin esimerkiksi perinteisen työntutkimuksen, eli ns. ”kellokalle” tuloksilla päästäisiin. Perinteinen työntutkimus, varsinkin yhdistettynä havainnointitutkimukseen, on erittäin tehokas keino selvittää mitä työntekijä prosessin ja prosessien väleissä tekee. Liikeaikajärjestelmissä inhimilliset tekijät poistetaan yhtälöstä, ja analysointiin, eli vakioaikojen selvityksiin tulevat pelkästään prosessiin kuuluvat osat.
Miten sitten tiedetään, että analysoinnissa on huomioituina pelkästään prosessiin kuuluvia asioita, eikä esimerkiksi ylimääräisiä prosessiin kuulumattomia asioita?
No, se on analysoinnissa ja tutkimuksissa se osa-alue, joka vaatii ammattitaitoa ja kokemusta. Valitettavasti vielä ei olla teknologiassa siinä vaiheessa, että koneet ja työkalut osaisivat tunnistaa mitä tekijän pitäisi prosessin sisällä tehdä, vaan työkaluja hyödyntämällä osaamme kertoa miten kauan siinä kestää.
Ziirron kehitysinsinööreillä liikeaikajärjestelmät ja niihin sidotut työkalut ovatkin osa kokonaisvaltaista kehitystä, valtaosa kehityksestä on vieläkin ammattitaidon hyödyntämistä ja tekijöiden kanssa keskustelemalla, ihan kasvokkain. Ihmisiin on sidottu valtava tietopankki, joka koostuu ajasta, ympäristöstä ja kokemuksista, työssä sekä sen ulkopuolella. Meidän tärkein työkalumme onkin kanssakäyminen, kuuntelu ja kuuleminen. Niinkin pitkällä kuin olemmekin kehityksessä ihmiskuntana, niin keskustelu on vieläkin tärkein työkalu, niin työelämässä, kuin kotonakin.
Jos logistiikan kehittäminen kiinnostaa, Ziirron yhteystiedot löydät täältä. Voimme sanoa kokemuksesta, että teet datan avulla teet huomattavasti parempia päätöksiä.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.