Blogi

Blogi → Objektiivinen ratkaisujen kilpailuttaminen – sovellukset, koneet ja laitteet

Objektiivinen ratkaisujen kilpailuttaminen – sovellukset, koneet ja laitteet

Miten tehostamme logistiikan, erityisesti sisälogistiikan toimintaa?

”Ostetaan joku härpäke! Reiskakin osti, on kuulemma hyvä.”

”Stop stop tykkänään. Nyt tulee kallis ja huonosti tuottava kilpailutus.”

Kun varastossa liikkuu tuhansia nimikkeitä ja sisälogistiikkaa halutaan kehittää, on edessä usein jonkin asteinen kilpailutus. Mutta kuten kaikki hyvät asiat, myös onnistunut kilpailutus vaatii alkuun pienen tuumailun. Kalliin osaoptimoinnin sijaan kannattaa miettiä kokonaisuutta, yksi AGV (automaattitrukki) ei vielä kesää tee. Usein kilpailutus on se kohta, kun meihin Ziirrolla ollaan yhteydessä.

”Pitäisi tehostaa varaston toimintaa, mutta kilpailutukset eivät ole ydinosaamistamme, te taas teette niitä joka viikko. Pystyttekö vähän jeesaa?”

Kyllähän me pystymme, ja mielellämme sitä teemmekin. Varaston toiminnan tehostaminen on meidän ydinosaamista. Tässä blogissa kerromme miten teemme sen itse, miten tuottava ja tehokkuutta lisäävä kilpailutus kannattaa tehdä. Oman kokemuksemme mukaan prosessin hyöty on ollut suuri.

Logistiikan kilpailutus -mistä liikkeelle?

Törmäämme omissa Ziirron logistiikan kehitysprojekteissamme aika usein siihen, että yksi este kehitykselle ovat vanhat ja sopimattomat ERP ja WMS-järjestelmät ja varastot, koneet, kalusto ja laitteet. Varastoinfra ei tue tai nosta haluttua tekemisen tasoa. Asiakkaalla voi myös olla valmiina ainakin halu selvittää, millaista tarjontaa on tänä päivänä heidän toimintaansa saatavilla. Tällöin he joutuvat miettimään, onko heillä itsellään resurssia tai halua lähteä kilpailuttamaan mahdollista toimittajaa heidän tarpeisiinsa. Aika usein asiakas haluaa, että kehitysprojektin yhteydessä tai jopa täysin erillisenä projektina me Ziirron palveluna tehdään se objektiivisesti asiakkaalle. Koska emme myy esimerkiksi WMS softaa tai automaattitrukkeja, tai saa komissioita jostain, pystymme tarjoamaan aidon objektiivisen mielipiteen. Moni on arvostanut tätä, ja ehkä osaksi siksi meidän vuoden 2021 NPS oli täydet 100.

Näitä toimittajien vertailuja ja kilpailutuksia olemme tehneet mm. WMS- ERP järjestelmistä, trukeista, automaattivarastoista ja hyllyistä. Kaikki toimittajat haluava totta kai myydä omia tuotteitaan ja palveluitaan ja me objektiivisena kumppanina pyrimme löytämään aina parhaan vaihtoehdon yhdessä asiakkaan kanssa. Meillä on myös valmiina paljon valmista dataa eri toimittajista ja hinnoista sekä heidän tarjoamistaan tuotteista ja palveluista.

Onnistuneen kilpailutuksen prosessi

Prosessi lähtee usein liikkeelle asiakkaan tarpeesta uudistaa esim. trukkikalusto. Mutta usein käy niin, että tekemämme kehitysprojektin yhteydessä selvityksessä voi tulla ilmi, että kokonaisuuden kannalta automaattitrukit (AGV) sopisivat merkittävästi paremmin asiakkaan toimintaympäristöön ja tehostaisivat toimintaa.

Tämän jälkeen kannattaa kartoittaa mahdolliset markkinan päätoimijat ja pyytää alustavat tarjoukset. Olemme kokeneet hyödylliseksi järjestää toimittajan kanssa tuotteiden ja palveluiden esittelyt yhdessä asiakkaalle. Tämän jälkeen tehdään kattavat takaisinmaksulaskelmat myös valittujen toimittajien osalta.

Tässä vielä tulokselliseksi koettu kilpailutusmallimme step by step:

 1. nykytilan kartoitus, miten prosessit toimivat toimivat tällä hetkellä
 2. uuden prosessimallin suunnittelu ja tahtotila tulevaisuuteen (KRIITTINEN)
 3. määrittely ja tutkitaan teknologiat mitä voidaan hyödyntää. Esim. ERP voi rajoittaa tiettyjen teknologisten sovellusten tai laitteiden käyttöä
 4. toimittajien kontaktointi
 5. hyvin määritellyn tarjouspyynnön lähettäminen 3–5 toimittajalle
 6. tapaamiset toimittajien kanssa
 7. vertailu ehdotuksista/tarjouksista
 8. takaisinmaksulaskelman teko asiakkaalle (kuuluu aina Ziirron palveluun)
 9. esitysmateriaalin kasaaminen tilaajalle (kuuluu aina Ziirron palveluun)
 10. päätös parhaasta kokonaisratkaisusta (olemme mukana päätöksen tekemisessä)
 11. valittavan ratkaisun implementointi (eli käyttöönotto Ziirron asiantuntijoiden avulla)

Lopullisen valinnan toimittajasta teet aina sinä. Ulkopuolisena kumppanina pystymme tuomaan omaa osaamistamme ja kokemustamme valintaprosessiin ja kilpailutukseen. Kokemuksemme mukaan Ziirron kilpailuttaessa edellä mainittuja asioita, niin myös toimittajat suhtautuvat asiaan hieman eri vakavuudella. Moni asiakkaamme on tykännyt seurauksena saaduista säästyneistä euroista. Tuomme toimittajien kanssa valmiiksi pureskellut ratkaisut, joista on helpompi valita paras ja sopivin vaihtoehto. Asiakkaamme saavat heti hyötynä omien resurssien ja ajan säästämistä. He saavat myös varmasti objektiivisen mielipiteen meiltä ja markkinoiden viimeisimmät teknologiset ratkaisut. Edelläkävijänä meidän on positiivisella tavalla pidettävä itsemme kartalla viimeisimmistä ratkaisuista. Me uskallamme myös sanoa, jos tarvekartoituksen ja kilpailutuksen jälkeen hyötyä ei ratkaisuista tällä hetkellä saada tarpeeksi. Näinkin on käynyt.

Asiakkaamme eivät välttämättä ole kilpailuttamisen ammattilaisia ja heillä ei ole kaikkea tietoa viimeisimmistä logistisista teknologioista. Me Ziirrolla voimme omalla osaamisellamme auttaa ja helpottaa seuraavan kehitys Ziirron tekemisen asiakkaallemme!

Lisätietoa mm. takaisinmaksulaskelman tekemisestä antaa;

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.