Blogi

Blogi → Sisälogistiikan kehittäminen: Pakkaaminen

Sisälogistiikan kehittäminen: Pakkaaminen

Sisälogiikan kehittäminen: Pakkaaminen ja työergonomia

Työergonomia on yksi suurimmasta syistä heikkoon työtyytyväisyyteen sisälogistiikassa. Lisäksi tämä tasapäistetty ergonomia vaikuttaa sisälogistiikan tehokkuuteen oleellisesti. Pienessä kuvassa erilaiset varastot ovat hyvinkin erilaisia; osassa liikkuu pienen pieniä komponentteja ja toisessa huomattavan isoja metallisia kappaleita. Osassa näitä liikuttaa, tai ”ziirtelee” kuten me Ziirrolla sanomme, ihmiset, osassa mobiilirobotti tai joku muu. Mutta kun otetaan pari naksausta taaksepäin, ja tarkastelemme asiaa kauempaa, huomataan että kaikissa varastoissa liikutellaan asioita ja ihmisiä. Tätä materiaalivirtaa ohjailemassa, tehostamalla ja kokonaisvaltaisesti optimoimalla syntyy usein merkittäviä vaikutuksia mm. kannattavuuteen. Työergonomia on yksi usein unohdettu pullonkaula, kuten tekemämme case osoittaa.

Sisälogistiikan kehittämisellä poistettiin miljoonan euron pullonkaula

Erään asiakkaamme pakkaamon työtekijöiden pituudet vaihtelevat 150–190 cm välillä. Kaikilla oli samat pakkauspisteet käytössä, ilman minkäänlaisia säätömahdollisuutta. Porukan lyhimmille pöytä oli aivan liian korkealla, pisimmät taas tekivät pitkät päivät töitä selkä vääränä kumarassa. Kun työvuoron aikana toistoja on satoja, on sillä huomattava vaikutus jaksamiseen ja sisälogistiikan tehokkuuteen.

Alla laskelma kuinka paljon työtä tukevilla työpisteillä voitiin toimintaa tehostaa:

Yllä oleva esimerkki siis eräältä asiakkaaltamme. Luvut perustuvat prosessien videointiin ja videosta tehtyyn liikesarja-analyysiin. Pakkauspisteet on aina suunniteltava ja toteutettava tapauskohtaisesti. Lopulliseen ratkaisuun vaikuttavat tilauksiin liittyvät vaatimukset, pakattavat tuotteet, muihin prosesseihin integrointi sekä työntekijät. Ergonomisen työpisteen suunnittelu ei voi perustua vain objektiivisiin seikkoihin, vaan siinä on aina pidettävä mielessä myös työntekijän näkemykset. Ziirron kehitysinsinöörit suorittavat ja tekevät myös itse mahdollisuuksien mukaan prosessia, jotta he saavat parhaan mahdollisen käsityksen mitä prosessissa tehdään ja mitkä ovat prosessin energiasyöpöt. Uusi malli ja toimintatapa kannattaa aina simuloida mahdollisuuksien mukaan ennen investointipäätöstä.

Millainen on tuottava pakkauspöytä?

Ergonomisesti suunniteltu pakkauspöytä on säädettävissä siten, että pakkaaja voi säätää sen korkeuden optimaaliseksi omaan pituuteensa nähden. Korkeutta tulee voida säädellä vaihtelevan kokoisten pakattavien tavaroiden koon mukaan. Pakkauspöydän yläpuolella tulisi olla myös pakkaustyöhön tarvittavat lisävarusteet, kuten esimerkiksi palautuslomake. Tarvittaessa näitä voidaan pudottaa suoraan pahvilaatikkoon. sisälogistiikassa turha liike on turha kulu. Lähetysasiakirjojen tulostin sijoitetaan alemmalle tasolle tulostimen korkeuden vuoksi. Pakkausmateriaalit ja pahvilaatikot on sijoitettu suoraan työpöydän yläpuolelle tai näitä varten voidaan työpisteen viereen suunnitella oma kelkka/vaunu.

Edellä kuvattu työskentelypisteen ergonominen suunnittelu mahdollistaa, että pakkaaja voi työskennellä tehokkaammin ja pienemmällä rasituksella. Pienellä investoinnin sisälogistiikan kehittämiseen, saadaan hyötynä työtä tukevalla ja tuottavalle pakkauspöydällä:

  1. läpimenoajan huomattava lyheneminen
  2. parantunut työtyytyväisyys
  3. pidemmät työurat – hymyt kasvoilla ja
  4. kassaan enemmän liikevaihtoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikään työpiste tai säätö ei auta ja tehosta toimintaa, ellei säätöjä ja kaikkia ominaisuuksia käytetä…

Miten teidän yrityksessänne huomioidaan ihmisten erilaiset fyysiset ominaisuudet ja työpisteiden ergonomia?

Ergonomisin terveisin,

Toni

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Toni Salminen

Kehitysinsinööri,
partner

+358 45 6764900
Toni Salminen