Blogi

Blogi → Tuottavuusongelma Suomessa – Mites sisälogistiikka?

Tuottavuusongelma Suomessa – Mites sisälogistiikka?

Tuottavuuden parantaminen Suomessa on elinehto sille, jotta taloutemme kilpailukyky säilyisi ja yritykset ja siten myös koko Suomi menestyisi myös tulevaisuudessa. Trendinomaisesti, valitettavasti, Suomen tuottavuuskasvu on jäänyt jälkeen monista kilpailijamaista, mikä on vaikuttanut negatiivisesti
kansantalouden kehitykseen. Tämä tilanne koskee lopulta kaikkia suomalaisia ja Suomen yrityksiä. Ellemme herää ymmärtämään työvoiman osaamisen parantamista, ylipäätänsä osaavan työvoiman saatavuuden parantamista, teknologia- ja digitalisaatioinvestointien lisäämistä ja tehokkaimpien työtapojen merkitystä, jäämme yhä kauemmas kilpailukykyisestä toiminnasta kurjistaen kansantaloutemme ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävät toimet tulevat siten yhä vaikeammaksi toteuttaa.

Tämä tilanne koskee lopulta kaikkia
suomalaisia ja Suomen yrityksiä.

Logistiikan ja sisälogistiikan merkitys tuottavuuden parantamisessa

Logistiikka liiketoimintona käsittää materiaalivirtojen, tietovirtojen ja rahavirtojen optimointia, mikä on
keskeistä yritysten toiminnan tehokkuudelle ja kannattavuudelle. Sisälogistiikka, eli yrityksen sisäisten
materiaalivirtojen hallinta, vaikuttaa myös suoraan yrityksen rahaprosessiin ja sitä kautta sen
kannattavuuteen ja rahoitukselliseen asemaan. Tehoton logistiikka johtaa korkeisiin
varastointikustannuksiin, pitkiin toimitusaikoihin ja käyttöpääoman tarpeen kasvuun, mikä heikentää
yrityksen kilpailukykyä.

Yrityksen menestyksen varmistamiseksi on tärkeää analysoida operatiivisen toiminnan panos-tuotos-
suhteet, kuten logistiikkaprosessit, ja löytää niihin parhaat kehittämisen toteutussuunnitelmat.
Tuottavuuden kehittämisessä todennäköisesti auttavat muun muassa varastonhallintajärjestelmät (WMS), trukkiautomaatiot (AMR ja AGV) sekä muut varastojen automatisointijärjestelmät, jotka parantavat prosessien skaalautuvuutta ja tehokkuutta sekä alentavat yksikkökustannuksia. Investoinnit näihin järjestelmiin tulee kuitenkin suunnitella huolella, huomioiden niiden takaisinmaksuaika ja vaikutus yrityksen kokonaiskannattavuuteen. Varastonhallintajärjestelmien ja automaatiojärjestelmien käyttöönoton suunnitelmallisuus ja niiden mahdollisuuksien syväymmärtäminen on olennaisen tärkeää. Näistä investoinneista on saatavat täydet tehot ulos, jotta tuottavuuden parannus ja kannattavuus kohtaavat.

Sisälogistiikan kehittäminen käytännön tasolla

Sisälogistiikassa, osana liiketoiminnan kehittämisessä, keskeisiä kohteita ovat varastonkierto, myytyjen
tuotteiden kustannukset, myyntisaamisten kiertonopeuden huomioiminen sekä ostovelkojen hallinta eli toiminnot, joilla on suora vaikutus käyttöpääomaan ja rahaprosessiin. Taloushallinnon järjestelmät
tuottavat varsin hyvin tietoa myyntisaamisten ja ostovelkojen kiertonopeuksista ja muista
tuotekustannuksista.

Varaston kiertonopeuden parantaminen edellyttää, että yritys tietää, mitkä tuotteet kiertävät hitaasti tai nopeasti. Tietoa on myös saatava eri tuotteiden kysynnän vaihteluista. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan kehittyneitä varastonhallintajärjestelmiä, jotka tarjoavat tarkkaa systemaattisesti tuotettua tietoa varastotasoista ja auttavat siten optimoimaan tuotekohtaiset varastointikustannukset. Ei riitä, että käytössä on varastonhallintajärjestelmä, vaan on pureuduttava syvemmälle järjestelmien asetuksiin, jotta tuotekohtaiset tehokkaat ja kustannussäästöjä tuovat varastotasot voidaan saavuttaa.

Ei riitä, että käytössä on varastonhallintajärjestelmä,
vaan on pureuduttava syvemmälle järjestelmien asetuksiin,
jotta tuotekohtaiset tehokkaat ja kustannussäästöjä tuovat
varastotasot voidaan saavuttaa.

Sisälogistiikan kehittäminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään järjestelmien käyttöön ja niiden
tehokkaampaan hyödyntämiseen. Myös henkilöstön työprosessien kehittäminen, tilankäytön optimointi ja tavaravirtojen käsittelyn automaatioasteen nostaminen ovat tärkeitä. Merkittävänä tekijänä myös sisälogistiikan kehittymisessä on tämän kokonaisuuden päivittäisjohtamisessa onnistuminen. Näiden toimenpiteiden avulla yritykset voivat parantaa materiaalivirtojen ja rahaprosessin tehokkuutta, mikä vahvistaa niiden kriisinsietokykyä ja antaa laajemmat mahdollisuudet strategiseen kehittämiseen.

Strateginen suunnittelu ja jatkuva parantaminen

Yritysjohdon tulee varmistaa, että kaikki toiminnot ovat tehokkaita ja kehitystoimenpiteet toteutetaan
strategisen linjausten mukaisesti, suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti. Kehitysparannukset tapahtuvat parhaiten prosessimaisesti ja inkrementaalisesti, mikä rakentaa yrityksen jatkuvan parantamisen kulttuuria. Tämä kulttuuri vahvistaa yrityksen sopeutumiskykyä toimintaympäristön muutoksiin ja kriiseihin. Yrityksissä, joissa muutoskulttuuri on heikko, äkillisiin kriiseihin sopeutuminen muodostaa merkittävän riskin.

Yrityksen logistiikkaprosessien ja sisälogistiikan tehokkuuden parantaminen on yksi merkittävä keino tuottavuuden kasvattamisessa Suomessa. Ratkaisevaa se on tuotantoa ja esimerkiksi tukkukauppaa harjoittavien yritysten keskuudessa. Panostamalla sisälogistiikan kehittämiseen ja varmistamalla rahaprosessin tehokkuus yritykset voivat vahvistaa omaa kilpailukykyään ja menestyä paremmin myös haastavissa markkinaolosuhteissa.

Ratkaisevaa se on tuotantoa ja esimerkiksi
tukkukauppaa harjoittavien yritysten keskuudessa.

Ziirron asiantuntijat auttavat yritysten materiaalivirtojen kipukohtien löytämisessä ja tuottavat
käytännönläheisiä ratkaisuehdotuksia kaikkiin sisälogistiikan osatekijöihin, jotka parantavat yritysten
materiaalivirtojen ja rahaprosessin tehokkuutta.

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Harri Hirvonen

Talousjohtaja

+358 50 3223282
Harri Hirvonen
Ota yhteyttä

Matti Pitkäranta

Kehitysinsinööri,
partner

+358 50 4388944
Matti Pitkäranta