Blogi

Blogi → Varaston turvallisuus

Varaston turvallisuus

Turvallisuus on niitä asioita, joista ei koskaan puhuta liikaa. Englanniksi turvallisuutta tarkoittavia sanoja on jopa kaksi: Safety ja security. Tässä keskitytään tuohon ensimmäiseen.

Miksi turvallisuuteen kannattaa panostaa?

Jo pelkästään työturvallisuuslaki asettaa tietyt normit, jotka yrityksen on täytettävä. Suorana lainauksena lain tarkoitus on ”parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia haittoja”.

Lain täyttämistä voidaan kuitenkin pitää minimivaatimuksena, haluamme kaikki päästä työpäivän jälkeen ehjänä kotiin ja toivomme samaa myös työkavereillemme. Nykyään, kun osaavasta työvoimasta on pulaa, työskentelyolosuhteilla voidaan vaikuttaa mielikuvaan yrityksestä työnantajana. Turvallisessa työympäristössä työntekijä on myös tuottavampi.

Kun sitten jotain sattuu, aiheutuu yleensä materiaalivahinkoja sekä toiminnan keskeytymistä. Joissain valitettavissa tapauksissa myös henkilövahinkoja. Poissaolon hintana työnantajalle on usein pidetty 350 € / päivä. Hieman lähteestä riippuen, tuo hinta voi kuitenkin olla 500 € tai asiantuntijaorganisaatiossa jopa 1000 € / päivä. Lisäksi tapahtuneen selvittämiseen menee aikaa. Miksi näin tapahtui, minkä oli juurisyy ja miten vastaavanlainen tapahtuma vältetään tulevaisuudessa? Kenties selvitään toimintatavan muutoksella tai sitten joudutaan ostamaan jotain.

Miten aloittaa turvallisuuskävelyt?

Lähde kävelylle varastolle. Katsele ympärillesi – lojuuko lattioilla tavaraa, ovatko kulkuväylät auki? Ovatko varastohyllyt ottaneet osumaa tai puuttuuko trukista huomiovaloja? Etsi lähin sammutin tai silmähuuhdepullo ja tarkista niiden päiväys. Onko työntekijöillä turvakengät jalassa? Onko itselläsi?

Näin olemme juuri aloittaneet säännölliset turvallisuuskävelyt. Toivottavasti ensimmäisen kerran tulokset eivät järkyttäneet. Jotain kuitenkin varmasti löytyi. Mitä useammin kävelyitä tehdään, sitä todennäköisemmin puutteita turvallisuudessa löydetään. Vielä kun listaat tarkistuskohteet paperille ja teet tarkistuskierroksista säännölliset; Viikoittain katsotaan tärkeimmät asiat ja kuukausittain voi tehdä laajemman kierroksen. Lisäksi talvisin on syytä tarkastella hieman eri asioita kuin kesällä.

Seuraavalle turvallisuuskävelylle voitkin ottaa mukaan varaston esihenkilön. Hän katsoo asioita todennäköisesti hieman eri näkökulmasta. Eikä mikään estä laajentamasta turvallisuuskävelyä myös varaston ulkopuolelle toimistotiloihin tai piha-alueille. Milloin olet viimeksi tarkistanut, että pukuhuoneet ovat turvallisia? Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, ulkopuolinen näkemys on tervetullutta.

Turvallisuuskävelyn tarkastuslomake skannataan sähköiseen muotoon. Tällöin meillä on dokumentti, josta näkee milloin mikäkin asiat on tarkistettu ja ovatko ne olleet kunnossa. Esimerkiksi korkealla sijaitsevan valaistuksen korjaaminen voi joskus kestää pitkään, jolloin joka viikko siitä tehdään turvallisuushavainto. Tämä helpottaa myös paineen luomista kunnossapidolle/urakoitsijalle: ”Ne valot on olleet jo kuukauden pimeänä”.

Turvallisuuden kulttuuri

Nyt olemme aloittaneet turvallisuuskävelyt. Seuraava vaihe on tehdä niitä säännöllisesti. Niille ei kannata varata mitään vakiopäivää ja -aikaa vaan pyrkiä tekemään mahdollisimman eri aikoihin. Ja kun varastossa sattuu jokin poikkeustapaus, kuten sähkökatko tai vaikka normaalia vilkkaampi päivä, on se loistava hetki turvallisuuskävelylle. Jos normaalissa arjessa turvallisuusasiat olisivatkin kunnossa, poikkeustilanteessa asioista aletaan yleensä kiireen vuoksi luistaa. Se että jotain sattuu, on monen asian summa.

Säännöllisten kävelyiden lisäksi turvallisuushavainnoille on tehtävä jotain. Monesti jo kävelyn aikana voi sanoa varastohenkilöstölle, että korjaisitko tuon. Viimeistään kun palaat takaisin omalle työpisteelle, on alettava reagoida asioihin tilaamalla huoltomiestä tai hankkimalla välineitä.

Kun varaston väki huomaa, että turvallisuuteen kiinnitetään huomiota ja asioille tehdään jotain, tulevat he herkemmin kertomaan omista havainnoistaan. Näin ollen mahdollisiin epäkohtiin päästään puuttumaan nopeammin ja todennäköisyys vahingolle pienenee. Kynnys tulla juttelemaan turvallisuusasioista kävelyn aikana on pieni ja lisäksi työntekijät huomaavat, että heidän mielipiteillään on oikeasti väliä. Turvallisuus on yhteinen asia.

Ja jos mietityttää mitä kaikkea turvallisuuskävelyllä pitäisi katselmoida, niin Ziirto auttaa tässäkin.

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Jarno Salminen

Kehitysinsinööri

+358 44 7066695
Jarno Salminen