Blogi

Blogi → Varastopaikkamerkinnät

Varastopaikkamerkinnät

Kaikilla meillä on varastoja. Varasto voi olla autotallin hyllyillä tai keittiön kaapeissa. Jopa digiboksille tallennetut elokuvat (joita et kuitenkaan ikinä katso) ovat omanlaisensa varasto. Varmaankin yleisin varastojen ongelma, tilanpuutteen jälkeen, liittyy varastoitujen tavaroiden löytämiseen. Hyvässä järjestyksessä säilytetyt tavarat on helpompi löytää. Myös tavaroiden säilyttäminen oikeilla paikoillaan auttaa asiaa. Varastopaikkamerkinnät helpottavat tavaroiden oikean paikan löytämistä.

Hyllymerkinnät

Yksinkertaisimmillaan varastopaikkojen merkintä on hyllykäytävien nimeäminen. Samaan tapaan kuin marketeissa on merkitty säilykehylly ja vaippahylly. Hieman pidemmälle vietyä on merkitä saman käytävän eri puolet kulkusuuntaan nähden ”vasemmaksi” ja ”oikeaksi” puoleksi. Melko korkealla merkintätasolla aletaan olemaan, jos jokainen hyllykerros ja jokaisen tavaran paikka on nimetty erikseen.

Varastonhallintajärjestelmä (WMS)

Nimettyjen varastopaikkojen tallentaminen varastonhallintajärjestelmään (tai muuhun vastaavaan), helpottaa monia varastoille tärkeitä toimintoja kuten inventointia, FIFOn noudattamista sekä keruureittien optimointia. Parhaimmatkaan ohjelmistot eivät osaa auttaa varastotilan laskemisessa, ellei niille ensin selitetä, montako varastopaikkaa on kaiken kaikkiaan, ja missä kaikissa niissä on tällä hetkellä tavaraa.

Miksi merkitä? Miksi ei merkitä?

Merkintöjen puuttumisen yleisin selitys on ”kyllä minä tiedän missä minun tavarani on ilman merkintöjäkin”. Ja varmasti tiedätkin. Mutta tietävätkö muut? Tavaran löytämistä helpottaa huomattavasti, kun sen paikan voi kertoa yksiselitteisesti merkintöjen avulla. Oletko yrittänyt etsiä naapurin vara-avaimia ohjeistuksella ”siellä ne ovat autotallin työkalukaapin alalaatikossa oranssissa viehelaatikossa”?

Hyvä merkintä kertoo etsijälle minkälaisesta paikasta pitää etsiä. Varastopaikkojen fiksu nimeäminen kertoo etsijälle minkä tyyppisestä varastosta on kyse, sen lisäksi että ohjaa oikeaan paikkaan. Loogisessa järjestyksessä etenevät varastopaikkojen nimet helpottavat varastossa navigoimista.

Merkintöjen tekeminen on helppoa. Käytävien nimeämisessä ja paikkojen numeroinnissa kannattaa varautua mahdollisiin tulevaisuuden laajentumisiin (ettei tarvitse tehdä kaikkia merkintöjä uusiksi jos ”ykköshyllyn” etupuolelle tulee pari hyllyä lisää). Loppu on tulostamista ja merkintöjen kiinnittämistä.

Onko sinun varastosi hyvin organisoitu?

Ota yhteyttä – keskustellaan miten Ziirto voisi tehostaa sinun varastointijärjestelmääsi.

Matti Pitkäranta

Kehitysinsinööri,
partner

+358 50 4388944
Matti Pitkäranta