Blogi

Blogi → Eläköön yksinkertaisuus!

Eläköön yksinkertaisuus!

Erinomaisen ratkaisun ei tarvitse olla hi-tech tai mitenkään monimutkainen. Yksinkertainen ratkaisu ei silti tarkoita, etteikö se voisi olla erittäin hyvä. Tämä pätee sisälogistiikassa siinä kuin muuallakin.

Kun kuvaillaan moneen ongelmaan toimivaa ratkaisua, mielestäni turhankin usein viitataan sveitsiläiseen linkkuveitseen. Meillä monella on linkkuveitsi – tosin todennäköisesti aasialainen -, jossa on ideana tunkea samaan pakettiin hämmästyttävä määrä erilaisia työkaluja. Kieltämättä se toimii ainakin tehokkaana houkuttimena kuluttajalle, joka mielessään miettii mihin kaikkeen hän sitä ehdottomasti tulee tarvitsemaan. Ihan oikeasti kaikkia siinä olevia työkaluja ei käytetä koskaan. Tuote olisi itse asiassa parempi, jos turhuudet karsittaisiin pois ja panostettaisiin enemmän siihen jätettävien työkalujen käytettävyyteen. Itsellänikin on usein mukana mainio Leatherman-monitoimityökalu, josta käytän pihtejä, puukkoa ja ruuvimeisseliä. Sen naurettavan pienille saksille tai sahanterälle ei ole vielä 25 vuodessa tullut tarvetta.

Monimutkainen maailma ei edellytä monimutkaisia ratkaisuja

Elämme maailmassa, joka näyttää yhä monimutkaisemmalta joka päivä. Teknologian kehitys, globaalit haasteet ja jatkuvasti muuttuva ympäristö asettavat meidät kohtaamaan monimutkaisia ongelmia päivittäin. Se hämää uskomaan, että monimutkaiset ongelmat vaativat monimutkaisia ratkaisuja. Kuitenkin usein totuus on päinvastainen: Yksinkertaiset ratkaisut voivat olla tehokkaimpia, toimivimpia ja kestävimpiä. Yksinkertaisuuden voima toimii, olipa kyse sitten logistiikan ongelmien ratkaisemisesta, suunnittelusta tai päätöksenteosta. Keskeinen syy siihen, miksi yksinkertaiset ratkaisut ovat tehokkaita, liittyy niiden helppouteen ymmärtää ja toteuttaa. Yksinkertaiset ratkaisut eivät vaadi tuekseen monimutkaista järjestelmiä tai pitkiä oppimiskäyriä. Tämä tekee niistä helpommin omaksuttavia ja käytännössä toteutettavia sekä yksilöille että organisaatioille. Toinen tärkeä näkökulma on yksinkertaisuuden läpinäkyvyys. Yksinkertaiset ratkaisut ovat usein selkeitä ja helppoja hahmottaa. Ne mahdollistavat selkeän viestinnän ja yhteisen ymmärryksen, mikä on erittäin olennaista, kun työskennellään ryhmässä tai pyritään saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Monimutkaiset järjestelmät ja ratkaisut voivat johtaa väärinkäsityksiin ja tehottomuuteen, kun taas yksinkertaiset mallit ovat helpommin jaettavissa ja ymmärrettävissä. Tämä seikan painoarvo kasvaa, kun tuotteiden ja palveluiden räätälöinti ja personointi logistiikkaketjun loppupäässä lisääntyy. Yksinkertaiset ratkaisut ovat usein myös kustannustehokkaita. Ne vaativat vähemmän resursseja suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. Monimutkaiset järjestelmät voivat vaatia sekä mittavia investointeja, aikaa että rahaa. Yksinkertaisuus voi tuoda tehokkuutta ja säästää resursseja, jotka voivat olla tehokkaampia käytettäviksi toisaalla. Yksinkertaisuus on etu myös kestävän kehityksen ja sopeutuvuuden kannalta. Monimutkaiset järjestelmät voivat olla vaikeita ylläpitää ja päivittää ajan myötä, kun taas yksinkertaiset ratkaisut voivat olla joustavia ja helposti sopeutettavissa muuttuviin olosuhteisiin.

Yksinkertainen on vaativaa

Yksinkertaisuus ei kuitenkaan tarkoita pelkistettyä tai puutteellista. Asioiden pitäminen yksinkertaisena jättämättä pois mitään oleellista, vaatii itse asiassa kyseisen asian perinpohjaista tuntemista. On myös tärkeätä ymmärtää, että yksinkertaisuus ei aina ole automaattinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Jotkut ongelmat voivat olla luonteeltaan monimutkaisia ja vaativat monipuolisempia lähestymistapoja. Kuitenkin yksinkertaisuuden periaate voi toimia oppaana siinä, miten voimme parhaiten lähestyä monimutkaisia ongelmia. Albert Einstein on tiettävästi sanoittanut erittäin hyvän ohjeen: ”Kaikki pitäisi tehdä niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista, mutta ei yhtään sitä yksinkertaisemmaksi”. Yksinkertaisuuteen pyrkiminen on siis keino, joka voi tehdä logistiikastakin helpompaa, tehokkaampaa ja kestävämpää. Joten kun kohtaat seuraavan kerran monimutkaisen ongelman, pidä mielessä yksinkertaisuuteen pyrkiminen. Mieti, voisiko ratkaisu olla helpompi ja silti tehokkaampi kuin ensi silmäyksellä näyttää.

Kehitystarpeet ymmärrettäviksi

Me Ziirrolla pyrimme pitämään asiat ja toimintatapamme mutkattomina. Kehityskohteiden tunnistamisesta aivan keskeistä toiminnassamme on, että keskustelemme käytännönläheisellä otteella myös logistiikan operatiivisten työntekijöiden kanssa. Kuuntelemme ja kyselemme aika paljon. Emme kyseenalaistaaksemme, vaan ymmärtääksemme mitä työtehtävissä tapahtuu ja mitkä kaikki asiat tekemistä ohjaavat. Havainnoimme, miten oikeasti tehdään ja miten siihen liittyvä tieto kulkee. Ymmärrystä helpottaa asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä ja nimenomaan siellä missä logistiikan operatiivinen työ tehdään.

Nykytilaa tutkittuamme tuomme esiin helposti ymmärrettävällä tavalla havaintomme, niihin kehitysehdotukset ja mahdollisuuksien mukaan myös niiden vaikutukset euroina. Ohessa havaintoja kertyy aina myös laatuun, työturvallisuuteen ja työssä viihtyvyyteen liittyvistä asioista ja kerromme myös niistä. Kehitysehdotustemme perusteiksi tutkimme dataa, mm. varasto- ja toimitustapahtumia (sekä mitä ei tapahdu), tuotteiden sijoittelua ja materiaalivirran vaihtelua.

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Jukka Vuorenmäki

Kehitysinsinööri

+358 50 366 9327
Jukka Vuorenmäki