Blogi

Blogi → Sisälogistiikan kehittäminen: Automaattitrukit (AVG ja IGV)

Sisälogistiikan kehittäminen: Automaattitrukit (AVG ja IGV)

Sisälogistiikan kehittäminen: AGV, eli automaattitrukit 

Automaattitrukkien eli AGV (automated guided vechile) ja IGV (intelligence guided vechile) trukkien käyttö on kovassa kasvussa useista eri syistä yritysten sisäisessä logistiikassa. Syitä ovat muun muassa pula ammattitaitoisista trukkikuskeista, sisälogistiikan prosessien tehostaminen tai vaikka työturvallisuus. Trukkiautomaatio on myös hyvä keino lisätä työntekijöiden lisäarvoa tuottavan työajan määrää. Siirrot ovat logistiikassa suurin yksittäinen hukan aiheuttaja, joten varsinkin tähän automaattitrukit tuovat tehokkaan ja turvallisen vaihtoehdon.  

Esimerkkejä AGV-trukkien käyttökohteista 

AGV-trukit ovat tänä päivänä hyvin monipuolisia ja suoriutuvat suhteellisen monimutkaisista tehtävistä.  Tyypillisiä käyttökohteita ovat: 

Käytännössä aina, kun siirretään jotain, on tämä mahdollista tehdä automaattitrukilla. Huomioitava asia kuitenkin on, että toimiakseen automaattitrukki vaatii sille sopivan infran. Jos tilassa voidaan operoida manuaalitrukilla, sopii tila myös automaattitrukille. Suunnittelussa on kuitenkin otettava huomioon alueen muut käyttäjät ja kalusto. Mitä enemmän liikennettä reiteillä on, sitä hitaampaa AGV:n toiminta on. Laitteet ovat suunniteltu siten, että AGV ei aiheuta työtapaturmia ja vaaratilanteita, vaan hidastaa ja pysähtyy havaitessaan esteen. Siksi suunnittelussa on huomioitava reitit ja myös työajat, jolloin muuta liikennettä on mahdollisimman vähän. 

Nykytilan analysointi ja investoinnin takaisinmaksu 

Jotta trukkiautomaatioon on järkevää investoida, on syytä suorittaa prosessien nykytilan tutkimus ja analysointi sekä uuden toimintamallin simulaatio, jolla trukin takaisinmaksuaika voidaan laskea ja siten investointi perustella. Tässäkin keskiössä on määrittely – mitä suoritteita ja kuinka paljon on mahdollista automatisoida. Me Ziirrolla olemme tutkimukseen objektiivinen kumppani, jonka tehtävänä on tutkia automaatiolla saavutettava aikasäästö, määritellä automaattitrukin tehtävät ja kartoittaa objektiivisesti asiakkaillemme paras mahdollinen ratkaisu asiakkaan toiminnan tarpeisiin.  

Case esimerkki: EJOT Sormat Oy:n muutto uusiin toimitiloihin

Ziirron asiakas EJOT muutti uusiin toimitiloihin loppuvuodesta 2022. Asiakkaan tavoitetila oli tuoda logistiikkaansa automaatiota tuomaan tehoja ja mahdollistaa työntekijöiden keskittyä lisäarvoa tuottavaan työhön. Reittejä AGV:lle löydettiin yhteensä kymmenen kappaletta. Samalla erilaisia automaattitrukkityyppejä ja -merkkejä kartoitettiin useita. Uusi toimintamalli määriteltiin ja simuloitiin uuteen toimipisteeseen ja tämän jälkeen pääsimme suorittamaan laskelmat takaisinmaksusta. Uusi toimintamalli vapautti päivässä 15 tuntia työaikaa, säästö on siis kaksi henkilötyöpäivää, laitteen takaisinmaksuaika noin kaksi vuotta. Tämän tiedon perusteella investointipäätös oli helppo tehdä.  

Olisiko teidän yrityksellänne halua ja tarvetta trukkiautomaatiolle, mutta tarkka tieto siitä miten laitetta voi hyödyntää ja kuinka paljon puuttuu? Ei hätää, seuraava ziirto voisi olla ottaa meihin yhteyttä ja kartoitetaan asia yhdessä.  

Mikä on Ziirto?

Ziirto on 2020 perustettu sisälogistiikan ja tuotannon kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Yleisin kysymys meille on ”myydäänkö jotain varastonhallintasoftaa?” Emme myy, koska osallistumme objektiivisina ja puolueettomina kumppanina ja asiantuntijana jatkuvasti erilaisiin kilpailutuksiin. Meiltä halutaan käytännönläheistä sisälogistiikan konsultointia, ja sitä myös toimitamme. Ziirron ydinporukan muodostaa tällä hetkellä noin kymmenen kehitysinsinööriä. Toimimme ympäri Suomea ja meillä on toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Tunnetuin palvelumme on Work Study 360® analyysi, joita teemme vuosittain kymmeniä. Caset-sivulta löydät useita case-esimerkkejä miten olemme kehittäneet eri yritysten sisälogistiikkaa. Asiakkainamme ovat tuotannon ja sisälogistiikan kehittämisestä ja sujuvoittamisesta kiinnostuneet PK-yritykset aina isoihin pörssiyhtiöihin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Mika Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää aiheesta.

Toni Salminen

Kehitysinsinööri,
partner

+358 45 6764900
Toni Salminen